hayata dair her şey..

hayata dair her şey..


22 Kasım 2013 Cuma

Damak Tadı..




04.11.2013

*BU TARİF AHMET ABİ' DEN*

TUZDA BALIK

GEREKLİ MALZEMELER :

  • 2 yumurta akı
  • 2-4 kilo iri taneli deniz tuzu (balığınızın büyüklüğüne bağlı)
  • 1 tane deniz Levreği (1-1,5 kg) veya,
  • 1 tane çupra ( 1- 1,5 kg )
  • Çupra için 3 dal Rossmarin, yani biberiye (kuşdili)
  • Levrek olursa, 12 Defne yaprağı ve 1 demet maydanoz 
  • 1 portakal
YAPILIŞI : Ocağımızı 200 dereceye getirelim. Büyük bir derin kap içinde yumurta akımızı köpük haline gelene kadar çırpalım. İki kaşık su koyarak tuzumuzu ve yumurta akımızı ellerimizle ovarak tamamen yedirelim.
(Levreğimiz var ise kırılmış defne yapraklarını da karıştıralım )
Kağıdımızın üzerine "başparmak" kalınlığında ve balığımızın genişliği kadar tuz yayalım. Balığımızı yıkayalım ve her yerini kağıt havlu ile kurulayalım.
LEVREĞİMİZ var ise, maydanozun 3/1 ni tuzun üzerine koyalım. Portakalımızı ince dilimlere keselim ve maydanoz ile beraber karnına koyalım, (fakat dikkat edelim çok kabarmasın ve içine tuz girmesin) ve kapatalım. Balığımızı tuzun üzerine koyalım. Fırça ile üzerine zeytin yağı sürelim. Bir iki maydanoz koyalım ve geri kalan tuzumuzu sıkı sıkıya üzerine koyalım. Her yeri kapanmalı ve hiç bir delik kalmamalı.
ÇUPRAMIZ var ise, (kafası, kuyruğu yerinde ve pulları kazınmasın) bir dal biberiye karnına koyalım, tuzun üzerine yatıralım ve zeytin yağı ile fırçalayalım, diğer biberiye dalını üzerine koyalım ve sıkı sıkıya diğer tuz ile kaplayalım.
200 derecedeki fırınımızın tam orta kısmına itelim ve yaklaşık olarak 45 ile 50 dakika pişirelim
(Balık kalınlığı 1 cm X 10 dakika yani balık 2 cm kalın ise 20 dakika, balık 5 cm kalın ise 50 dakika)
Çıkardığınızda, göreceksiniz ki tuz beton gibi olmuştur. Lütfen tam kenar köşeden kırarak kapağı kaldıralım ve servis için tuz değdirmeden yine kapak misali derisini kaldıralım.. Afiyet olsun..












Hiç yorum yok: