İstanbul üzgün ve ağlamaklı bugün; Buruk bir tebessüm var yüzünde, Gözlerinde ise hüzün.. Belli ki bir derdi var kimselere anlatamadığı.. Sorsam, söylemez.. Gülümser sadece boşver der gibi Ama ne fırtınalar kopar içinde..
İstanbul yalnız kız kulesine anlatır derdini Çünkü Onu bir tek kız kulesi anlar.. Aynıdır kederleri, Hüzünleri benzer birbirine.. Kız kulesi bilir aşk acısını, Yalnızlığı ve özlemle beklemeyi bilir.. Onun için anlar İstanbul'u Sessizce dinler ve anlar..
YAPILIŞI
: Bulgur bir kabın içine koyulur, bulgurun üzerine çıkacak kadar sıcak
su dökülür. Ağzı kapatılır ve şişmeye bırakılır. Tavada sıvıyağ ve kuru
soğan kavrulur. Daha sonra 2 kaşık salça ilave edilir. Hepsi
kavrulduktan sonra bulgura yedirilir. Taze soğan, taze sarımsak,
maydanoz, nane ince ince doğranır ve bulgura ilave edilir. Tuz ve limon
eklenir. İsteğe göre domates, turşu ve yeşillikle ikram edilir. Afiyet
olsun..
YAPILIŞI: Unu, şekeri,sütü
ve damla sakızlarını tencereye alıp üzeri göz göz olana kadar sürekli
karıştırarak pişirelim. İyice soğutalım. Krem şantiyi süt ile çırparak
koyulaştıralım. Soğuttuğumuz dondurmaya krem şantiyi ilave edip 2 dakika
mikserle çırpalım. Dondurmanın bir kısmını ayırıp içine çilek gibi
mevsim meyvelerini püre haline getirip ekleyebilirsiniz. Meyveli
dondurmayı beyaz dondurmayla birlikte soğutarak servis yapalım. Afiyet
olsun..
YAPILIŞI : Yumurtaların akını kar haline gelene kadar mikserle çırpalım.Çikolatayı kırıp bir kabın içine alarakbenmari
usulü eritelim. Yumurtaların sarılarını şekerle çırpıp soğumuş olan
erimiş çikolatanın içine aktarıp çırpalım. Bir kapta kremşantiyi, sütü,
kakaoyu çırparak koyulaştıralım. Çikolata harcının içine ekleyip
karıştıralım. Yumurta akını ve portakal kabuğu rendesini ekleyip hafifçe
karıştırıp kuplara paylaştıralım. Soğuk servis yapalım. Dondurma ile
servis edebilirsiniz. Afiyet olsun.. ****************************************************************
25.12.2012
*BU TARİF TEYZEMDEN*
MAMZANA
GEREKLİ MALZEMELER :
4 adet bostan patlıcan
7-8 adet sivri biber
yarım kg. domates
5 diş sarımsak
yarım çay bardağı sıvıyağ
1 tatlı kaşığı kırmızı toz biber ve tuz
YAPILIŞI : Patlıcan ve
biberleri közleyip kabuklarını soyalım ve doğrayalım. Sonra sarımsak ile
birlikte derin bir tepsinin içinde, havan tokmağı ile ezelim. Başka bir
kapta domatesleri rendeleyelim. Sonra rendelenmiş domatesleri tencerede
bir taşım yani suyu gidene kadar kaynatalım. Tuzunu ilave edelim. Daha
sonra patlıcan ve biberlerin üzerine döküp hepsini harmanlayalım. Son
olarak üzerine kırmızı biberli yağ kızdırıp dökelim. Dilerseniz nane ile
süsleyebilirsiniz. Afiyet olsun..
YAPILIŞI : Tencereye sıvıyağ
ve ince ince doğradığımız biberleri koyup iyice kavuralım. Sonra sırayla
salçayı ve naneyi katıp hepsini kavuralım. Tarhanayı ve suyu ekleyip
karıştırarak pişirelim. Tuzunu ve sarımsağını en son ekleyip kısık
ateşte pişirelim. Afiyet olsun..
NOT : Sarımsak tercihe bağlıdır. Naneyi kavurmak istemeyen üzerine koyabilir.
YAPILIŞI : Önce bir kapta
yumurta, yoğurt ve sıvıyağı karıştıralım. Sonra elenmiş un, kabartma
tozu ve tuzu ekleyelim. Hepsini karıştırarak yoğuralım. Hamur kulak
memesi kıvamında olmalıdır. Başka bir kapta kıyma, rendelenmiş soğanlar,
tuz ve karabiberi çiğden karıştıralım. Ceviz büyüklüğünde aldığımız
hamurları fincan tabağından biraz büyükçe açalım. Açtığımız hamurların
ortasına bir parça kıyma koyduktan sonra büzgülü bir şekil vererek
kapatalım. Hazırladığımız hamurları bol ve kızgın yağda çevirerek
kızartalım. Afiyet olsun..
YAPILIŞI : Nişastayı, şekeri
tencereye ekleyip karıştıralım. Sütü ekleyip kısık ateşte ve sürekli
karıştırarak pudingin üzeri göz göz olana kadar pişirelim ve ateşten
alalım. Kayısıları blender yardımıyla pürüzsüz kıvama getirelim.
Pudingin içine ilave edip mikserle 2 dakika çırpalım. Daha sonra kuplara
boşaltıp buzdolabında soğutarak servis yapalım. Afiyet olsun..
YAPILIŞI : Yumurtaları şeker
ile birlikte beyazlaşıp köpürene kadar çırpalım. Elenmiş unu, kabartma
tozunu ilave edip mikserin düşük ayarı ile çırpalım. Kalıbı margarinle
yağlayıp tabanına un serpelim. Hamuru kalıba boşaltıp 170 derecede
pişirelim. Pastayı kalıbı içinde soğutup kalıptan çıkaralım. Jöleyi
üzerindeki tarife göre yapalım ve soğutalım. Krem şantiyi süt ile
çırparak koyulaştıralım ve pastanın üzerine yayalım. Üzerine dilimlenmiş
meyveleri dizelim. Daha sonra üzerine jöleyi fırça ile sürerek
buzdolabında birkaç saat soğutup servis yapalım. Afiyet olsun..
YAPILIŞI :
Yumurtaları şekerle birlikte beyazlaşıp köpürene kadar çırpalım.
Elenmiş unu ve kabartma tozunu ilave edip mikserin düşük ayarıyla
çırpalım. Fırın tepsisine parşömen kağıdı serelim. Üzerini hafifçe
yağlayarak un serpelim. Sonra üzerine hamuru boşaltıp yayalım. 200
derecede pişirelim. Hamurun kenarlarının kurumamasına dikkat edelim.
Hamuru fırından alır almaz kağıdı ile birlikte rulo yaparak saralım.
Kremasını yapmak için; tencereye şekeri, sütü, unu ve limon kabuğu
rendesini ilave edip, sürekli karıştırarak üzeri göz göz olana kadar
pişirelim. Kremayı ateşten alıp soğutalım. Daha sonra vanilyaları
ekleyip mikserle çırpalım. Rulo keki açalım ve üzerine kremayı yayalım.
Sonra uzun kenarı boyunca muzları dizelim. Kağıdından ayırarak rulo
halinde saralım. Krem şantiyi sütle koyulaşana kadar mikserle çırpalım.
Pastanın üzerini ve yanlarını krem şantiyle kaplayalım. Buzdolabında
birkaç saat soğutup servis yapalım. Afiyet olsun..
YAPILIŞI :
Önce eti 1 su bardağı su ile haşlayın. Suyunu çektikten sonra , 1 çay
bardağı sıvıyağ ile tencereye alıp kavurun. Kabuklarını soyduğunuz
domatesi rendeleyin ve ete ekleyin. Ayrı bir kapta , çekirdekleri alınıp
irice doğranmış biberleri ve irice doğranmış domatesleri 1 çorba kaşığı
sıvıyağda soteleyin. Etin pişmesine yakın , ekleyin. En son tuz ve
karabiber ilave edip servis yapın. Afiyet olsun..
200 gr. ahududu veya frambuaz (taze veya dondurulmuş)
YAPILIŞI : Yumurtaları şekerle
birlikte beyazlaşıp köpürene dek çırpalım. Elenmiş unu , kabartma
tozunu ekleyip mikserin düşük ayarı ile veya çırpma teliyle
karıştıralım. Fırın kabını margarinle yağlayıp taban kısmına un
serpelim. Hamuru kalıba boşaltıp 180 derece ısılı fırında pişirelim.
Tartı kalıbının içinde soğutarak kalıptan çıkaralım. Aynı kalıbı
yıkayalım. Jöleyi, üzerinde yazılı olan tariften ½ su bardağı eksik su
ile hazırlayalım. Ahududuyu jöleye ekleyip karıştıralım. Tart hamurunu
pişirip yıkadığımız kalıba jöleyi boşaltalım. Jöle donana dek buzlukta
bekletelim. Donan jöleyi kalıbı ile birlikte tartın üzerine ters
çevirelim. ½ saat jölenin tart altlığına yapışması için bu şekilde
bekletelim. Kalıbı dikkatle çıkaralım. Servis yapana dek buzdolabında
bekletelim. Afiyet olsun..
YAPILIŞI : Tavuk göğsünü ikiye
bölüp haşlayın. Bu arada tavuğu haşladığınız tencerenin kapağının açık
olmasına dikkat edin. Ayrıca haşlama suyuna da 1 çorba kaşığı limon suyu
katın. Ocaktan aldığınız tavuk göğüsleri ılınınca , birini suda bırakıp
diğerini didin. İyice liflerine ayırın. Soğuk suya atın. Avucunuzun
içinde ovalayarak kokusu çıkana kadar yıkayın. Diğer tavuk göğsüne de
aynı işlemi uygulayın. Suyunu sıkın. Bu arada bir tencereye sütü alın.
Yarım çay kaşığı tuz ve tozşekeri ekleyip karıştırın. Un , nişasta ve
pirinç ununu bir kaseye alın. Üzerine 1 kepçe su ve kaynayan sütten 1
kepçe süt ilave edip çırpın. Yavaş yavaş kaynayan süte ilave edin. Kısık
ateşte 5 dakika daha pişirin. Göğüs etlerini ilave edip , çatalla
karıştırarak 10 dakika daha ocakta tutun. Hazırladığınız muhallebiden 1
kaşık alarak tabağa koyun. Eğer kıvamı koyu ise ocaktan alın. 5 dakika
mikserle çırpın. Dikdörtgen bir tepsiyi ıslatın. Üzerine hazırladığınız
muhallebiyi yayın. Bir gece bekletin. Dilimledikten sonra spatula ile
ikiye katlayıp , üzerine tarçın serpin. Nar taneleri ile süsleyerek
servis yapın. Afiyet olsun..
YAPILIŞI : Nişasta ve 1 çay
bardağı su hariç tüm malzemeyi bir tencerede kaynatın. 4 kahve fincanı
nişastayı da 1 çay bardağı suyla kaynatın. Kaynayan malzemeye ilave edin
ve 2 dakika daha kaynatın. Daha sonra bu malzemeyi kare bir fırın
tepsisine döküp soğutun. Servis yapmadan önce 2 saat buzdolabında
bekletin. Muhallebiyi kare dilimleyip , üzerini vişnelerle ve
pudraşekeri ile süsleyin. Afiyet olsun..
YAPILIŞI : Un, tuz ve suyla
yumuşak bir hamur yapın. Hamuru yarım saat dinlendirin. Hamurdan iki
parça koparıp , pasta tabağı büyüklüğünde açın. Aralarını yağlayıp , üst
üste koyun. Bu şekilde 15 dakika buzdolabında bekletin. Dolaptan
çıkardıktan sonra tekrar yemek tabağı büyüklüğünde açın. Yağ sürüp ,
bohça gibi kapatın. Tekrar merdaneyle yemek tabağı büyüklüğünde açıp ,
yapışmaz tavada arkalı önlü kızartın. Tüm hamura aynı işlemi uygulayın.
Katmeri , arzuya göre peynir , kavrulmuş kıyma , reçel , bal veya
pekmezle birlikte servis yapabilirsiniz. Afiyet olsun..
YAPILIŞI : Patatesleri iyice
yıkayıp, tuzlu suda haşlayın. Kabuklarını soyup, çatalla ezin. Peyniri
ufalayın. Bir kapta patates, peynir, mercimek, tuz ve karabiberi
harmanlayın. Unu, yoğurt, yumurta, su ve tuz ekleyip yoğurun. Hamurdan 6
beze hazırlayın. Fırın tepsisini yağlayın. Bezeleri oklava ile yufka
şeklinde açın. Üzerine hazırladığınız iç malzemeden yayın. Yufkaları
rulo şeklinde sarın ve tepsiye dizin. Üzerine sıvıyağ sürün. Önceden
ısıtılmış 170 dereceye ayarlı fırında üzerleri kızarıncaya kadar, 20-25
dakika pişirin. Afiyet olsun..