hayata dair her şey..

hayata dair her şey..


10 Mayıs 2013 Cuma

İSTANBUL

İstanbul üzgün ve ağlamaklı bugün;
Buruk bir tebessüm var yüzünde,
Gözlerinde ise hüzün..
Belli ki bir derdi var kimselere anlatamadığı..
Sorsam, söylemez..
Gülümser sadece boşver der gibi
Ama ne fırtınalar kopar içinde..

İstanbul yalnız kız kulesine anlatır derdini
Çünkü Onu bir tek kız kulesi anlar..
Aynıdır kederleri,
Hüzünleri benzer birbirine..
Kız kulesi bilir aşk acısını,
Yalnızlığı ve özlemle beklemeyi bilir..
Onun için anlar İstanbul'u
Sessizce dinler ve anlar..

Funda Dikmen





9 Mayıs 2013 Perşembe

8 Mayıs 2013 Çarşamba

Damak Tadı..




17.04.2013

*BU TARİF TEYZEMDEN*

KISIR

GEREKLİ MALZEMELER :
  • 1,5 su bardağı ince bulgur
  • 3 adet kuru soğan
  • 6-7 adet taze soğan
  • 2 adet taze sarımsak
  • yarım demet maydanoz
  • taze nane
  • 1 su bardağı sıvıyağ
  • 1 kaşık domates salçası
  • 1 kaşık biber salçası
  • tuz
  • limon      
YAPILIŞI : Bulgur bir kabın içine koyulur, bulgurun üzerine çıkacak kadar sıcak su dökülür. Ağzı kapatılır ve şişmeye bırakılır. Tavada sıvıyağ ve kuru soğan kavrulur. Daha sonra 2 kaşık salça ilave edilir. Hepsi kavrulduktan sonra bulgura yedirilir. Taze soğan, taze sarımsak, maydanoz, nane ince ince doğranır ve bulgura ilave edilir. Tuz ve limon eklenir. İsteğe göre domates, turşu ve yeşillikle ikram edilir. Afiyet olsun..



*******************************************************************



09.03.2013

KOLAY DONDURMA

GEREKLİ MALZEMELER :
  • ½ litre süt
  • ½ su bardağı şeker
  • ½ su bardağı un
  • 1 paket krem şanti
  • 1 su bardağı süt (krem şanti için)
  • 2 adet damla sakızı
YAPILIŞI : Unu, şekeri, sütü ve damla sakızlarını tencereye alıp üzeri göz göz olana kadar sürekli karıştırarak pişirelim. İyice soğutalım. Krem şantiyi süt ile çırparak koyulaştıralım. Soğuttuğumuz dondurmaya krem şantiyi ilave edip 2 dakika mikserle çırpalım. Dondurmanın bir kısmını ayırıp içine çilek gibi mevsim meyvelerini püre haline getirip ekleyebilirsiniz. Meyveli dondurmayı beyaz dondurmayla birlikte soğutarak servis yapalım. Afiyet olsun..



****************************************************************



11.01.2013

ÇİKOLATA MUS KUP

GEREKLİ MALZEMELER :
  • 3 yumurta
  • 200 gr. bitter çikolata
  • 1 portakal kabuğu rendesi
  • 1,5 çay bardağı şeker
  • 2 çorba kaşığı kakao
  • 2 tatlı kaşığı nescafe
  • 1 paket kremşanti
  • 1 su bardağı süt
YAPILIŞI : Yumurtaların akını kar haline gelene kadar mikserle çırpalım. Çikolatayı kırıp bir kabın içine alarak benmari usulü eritelim. Yumurtaların sarılarını şekerle çırpıp soğumuş olan erimiş çikolatanın içine aktarıp çırpalım. Bir kapta kremşantiyi, sütü, kakaoyu çırparak koyulaştıralım. Çikolata harcının içine ekleyip karıştıralım. Yumurta akını ve portakal kabuğu rendesini ekleyip hafifçe karıştırıp kuplara paylaştıralım. Soğuk servis yapalım. Dondurma ile servis edebilirsiniz. Afiyet olsun..



****************************************************************



25.12.2012

*BU TARİF TEYZEMDEN*

MAMZANA

GEREKLİ MALZEMELER :
  • 4 adet bostan patlıcan
  • 7-8 adet sivri biber
  • yarım kg. domates
  • 5 diş sarımsak
  • yarım çay bardağı sıvıyağ
  • 1 tatlı kaşığı kırmızı toz biber ve tuz
YAPILIŞI : Patlıcan ve biberleri közleyip kabuklarını soyalım ve doğrayalım. Sonra sarımsak ile birlikte derin bir tepsinin içinde, havan tokmağı ile ezelim. Başka bir kapta domatesleri rendeleyelim. Sonra rendelenmiş domatesleri tencerede bir taşım yani suyu gidene kadar kaynatalım. Tuzunu ilave edelim. Daha sonra patlıcan ve biberlerin üzerine döküp hepsini harmanlayalım. Son olarak üzerine kırmızı biberli yağ kızdırıp dökelim. Dilerseniz nane ile süsleyebilirsiniz. Afiyet olsun..



********************************************************************



21.12.2012

*BU TARİF BENDEN*

SOSLU TARHANA ÇORBASI

GEREKLİ MALZEMELER :
  • 4 yemek kaşığı toz tarhana
  • 4 su bardağı su
  • 2 yemek kaşığı sıvıyağ
  • 2 yemek kaşığı salça
  • 2 adet sivribiber
  • 2 diş sarımsak
  • tuz, nane
YAPILIŞI : Tencereye sıvıyağ ve ince ince doğradığımız biberleri koyup iyice kavuralım. Sonra sırayla salçayı ve naneyi katıp hepsini kavuralım. Tarhanayı ve suyu ekleyip karıştırarak pişirelim. Tuzunu ve sarımsağını en son ekleyip kısık ateşte pişirelim. Afiyet olsun..

NOT : Sarımsak tercihe bağlıdır. Naneyi kavurmak istemeyen üzerine koyabilir.



*********************************************************************



18.12.2012

*ANNEANNEMİN TARİFİ*

ÇİN BÖREĞİ

GEREKLİ MALZEMELER :
  • 1 yumurta
  • 3 yemek kaşığı yoğurt
  • 1 yemek kaşığı sıvıyağ
  • 2 çay kaşığı tuz
  • 1 paket kabartma tozu
  • aldığı kadar un
İÇ MALZEMESİ :
  • yarım kilo kıyma
  • 2 orta boy soğan
  • tuz, karabiber
YAPILIŞI : Önce bir kapta yumurta, yoğurt ve sıvıyağı karıştıralım. Sonra elenmiş un, kabartma tozu ve tuzu ekleyelim. Hepsini karıştırarak yoğuralım. Hamur kulak memesi kıvamında olmalıdır. Başka bir kapta kıyma, rendelenmiş soğanlar, tuz ve karabiberi çiğden karıştıralım. Ceviz büyüklüğünde aldığımız hamurları fincan tabağından biraz büyükçe açalım. Açtığımız hamurların ortasına bir parça kıyma koyduktan sonra büzgülü bir şekil vererek kapatalım. Hazırladığımız hamurları bol ve kızgın yağda çevirerek kızartalım. Afiyet olsun..



***********************************************************************



12.12.2012

KAYISILI PUDİNG

GEREKLİ MALZEMELER :
  • 1 litre süt
  • 3 çorba kaşığı nişasta
  • 9 çorba kaşığı şeker
  • 250 gr. kayısı
YAPILIŞI : Nişastayı, şekeri tencereye ekleyip karıştıralım. Sütü ekleyip kısık ateşte ve sürekli karıştırarak pudingin üzeri göz göz olana kadar pişirelim ve ateşten alalım. Kayısıları blender yardımıyla pürüzsüz kıvama getirelim. Pudingin içine ilave edip mikserle 2 dakika çırpalım. Daha sonra kuplara boşaltıp buzdolabında soğutarak servis yapalım. Afiyet olsun..



********************************************************************



11.12.2012

MEYVELİ JÖLELİ PASTA

GEREKLİ MALZEMELER :
  • 5 yumurta
  • 5 kahve fincanı un
  • 4 kahve fincanı şeker
  • 1 paket kabartma tozu
  • 1 paket krem şanti
  • ½ su bardağı süt
  • 1 paket tart jölesi
  • 2-3 orta boy kivi
  • 200 gr. çilek
YAPILIŞI : Yumurtaları şeker ile birlikte beyazlaşıp köpürene kadar çırpalım. Elenmiş unu, kabartma tozunu ilave edip mikserin düşük ayarı ile çırpalım. Kalıbı margarinle yağlayıp tabanına un serpelim. Hamuru kalıba boşaltıp 170 derecede pişirelim. Pastayı kalıbı içinde soğutup kalıptan çıkaralım. Jöleyi üzerindeki tarife göre yapalım ve soğutalım. Krem şantiyi süt ile çırparak koyulaştıralım ve pastanın üzerine yayalım. Üzerine dilimlenmiş meyveleri dizelim. Daha sonra üzerine jöleyi fırça ile sürerek buzdolabında birkaç saat soğutup servis yapalım. Afiyet olsun..



*************************************************************************



10.12.2012

MUZLU RULO PASTA

GEREKLİ MALZEMELER :
  • 5 yumurta 
  • 4 kahve fincanı un
  • 2 kahve fincanı şeker
  • 1 tatlı kaşığı kabartma tozu
KREMASI İÇİN :
  • 2 su bardağı süt
  • ½ su bardağı şeker
  • 3 çorba kaşığı un
  • 2 paket vanilya
  • 1 limon kabuğu rendesi
  • ½ paket krem şanti
  • ½ su bardağı süt
  • 2 muz
YAPILIŞI : Yumurtaları şekerle birlikte beyazlaşıp köpürene kadar çırpalım. Elenmiş unu ve kabartma tozunu ilave edip mikserin düşük ayarıyla çırpalım. Fırın tepsisine parşömen kağıdı serelim. Üzerini hafifçe yağlayarak un serpelim. Sonra üzerine hamuru boşaltıp yayalım. 200 derecede pişirelim. Hamurun kenarlarının kurumamasına dikkat edelim. Hamuru fırından alır almaz kağıdı ile birlikte rulo yaparak saralım. Kremasını yapmak için; tencereye şekeri, sütü, unu ve limon kabuğu rendesini ilave edip, sürekli karıştırarak üzeri göz göz olana kadar pişirelim. Kremayı ateşten alıp soğutalım. Daha sonra vanilyaları ekleyip mikserle çırpalım. Rulo keki açalım ve üzerine kremayı yayalım. Sonra uzun kenarı boyunca muzları dizelim. Kağıdından ayırarak rulo halinde saralım. Krem şantiyi sütle koyulaşana kadar mikserle çırpalım. Pastanın üzerini ve yanlarını krem şantiyle kaplayalım. Buzdolabında birkaç saat soğutup servis yapalım. Afiyet olsun..



*********************************************************************  



02.12.2012

SAC KAVURMA

GEREKLİ MALZEMELER :
  • 1 kg. kuşbaşı kuzu eti
  • 1 su bardağı su
  • 1 çay bardağı sıvıyağ 
  • 1 çorba kaşığı sıvıyağ
  • 3 adet domates
  • 250 gr. sivri biber
  • Tuz, karabiber
YAPILIŞI : Önce eti 1 su bardağı su ile haşlayın. Suyunu çektikten sonra , 1 çay bardağı sıvıyağ ile tencereye alıp kavurun. Kabuklarını soyduğunuz domatesi rendeleyin ve ete ekleyin. Ayrı bir kapta , çekirdekleri alınıp irice doğranmış biberleri ve irice doğranmış domatesleri 1 çorba kaşığı sıvıyağda soteleyin. Etin pişmesine yakın , ekleyin. En son tuz ve karabiber ilave edip servis yapın. Afiyet olsun..



*********************************************************************



29.11.2012

AHUDUDULU TART

GEREKLİ MALZEMELER :
  • 4 yumurta
  • 4 kahve fincanı un
  • 4 kahve fincanı şeker
  • ½ paket kabartma tozu
TARTIN ÜZERİNE :
  • 1 paket vişne jölesi
  • 200 gr. ahududu veya frambuaz (taze veya dondurulmuş)
YAPILIŞI : Yumurtaları şekerle birlikte beyazlaşıp köpürene dek çırpalım. Elenmiş unu , kabartma tozunu ekleyip mikserin düşük ayarı ile veya çırpma teliyle karıştıralım. Fırın kabını margarinle yağlayıp taban kısmına un serpelim. Hamuru kalıba boşaltıp 180 derece ısılı fırında pişirelim. Tartı kalıbının içinde soğutarak kalıptan çıkaralım. Aynı kalıbı yıkayalım. Jöleyi, üzerinde yazılı olan tariften ½ su bardağı eksik su ile hazırlayalım. Ahududuyu jöleye ekleyip karıştıralım. Tart hamurunu pişirip yıkadığımız kalıba jöleyi boşaltalım. Jöle donana dek buzlukta bekletelim. Donan jöleyi kalıbı ile birlikte tartın üzerine ters çevirelim. ½ saat jölenin tart altlığına yapışması için bu şekilde bekletelim. Kalıbı dikkatle çıkaralım. Servis yapana dek buzdolabında bekletelim. Afiyet olsun..



***********************************************************************



25.11.2012

TAVUK GÖĞSÜ

GEREKLİ MALZEMELER :
  • 1 adet tavuk göğsü
  • 1 çorba kaşığı limon suyu
  • 7 su bardağı süt
  • yarım çay kaşığı tuz
  • bir buçuk su bardağı tozşeker
  • 2'şer çorba kaşığı un ve nişasta
  • 1 çorba kaşığı pirinç unu
  • tarçın
  • nar tanesi
YAPILIŞI : Tavuk göğsünü ikiye bölüp haşlayın. Bu arada tavuğu haşladığınız tencerenin kapağının açık olmasına dikkat edin. Ayrıca haşlama suyuna da 1 çorba kaşığı limon suyu katın. Ocaktan aldığınız tavuk göğüsleri ılınınca , birini suda bırakıp diğerini didin. İyice liflerine ayırın. Soğuk suya atın. Avucunuzun içinde ovalayarak kokusu çıkana kadar yıkayın. Diğer tavuk göğsüne de aynı işlemi uygulayın. Suyunu sıkın. Bu arada bir tencereye sütü alın. Yarım çay kaşığı tuz ve tozşekeri ekleyip karıştırın. Un , nişasta ve pirinç ununu bir kaseye alın. Üzerine 1 kepçe su ve kaynayan sütten 1 kepçe süt ilave edip çırpın. Yavaş yavaş kaynayan süte ilave edin. Kısık ateşte 5 dakika daha pişirin. Göğüs etlerini ilave edip , çatalla karıştırarak 10 dakika daha ocakta tutun. Hazırladığınız muhallebiden 1 kaşık alarak tabağa koyun. Eğer kıvamı koyu ise ocaktan alın. 5 dakika mikserle çırpın. Dikdörtgen bir tepsiyi ıslatın. Üzerine hazırladığınız muhallebiyi yayın. Bir gece bekletin. Dilimledikten sonra spatula ile ikiye katlayıp , üzerine tarçın serpin. Nar taneleri ile süsleyerek servis yapın. Afiyet olsun..



*********************************************************************



24.11.2012

VİŞNELİ SU MUHALLEBİSİ

GEREKLİ MALZEMELER :
  • 3 su bardağı su
  • 1 su bardağı toz şeker
  • bir buçuk su bardağı süt
  • 4 kahve fincanı nişasta + 1 çay bardağı su
  • yarım paket vanilya
  • 1 küçük kavanoz vişne kompostosu
YAPILIŞI : Nişasta ve 1 çay bardağı su hariç tüm malzemeyi bir tencerede kaynatın. 4 kahve fincanı nişastayı da 1 çay bardağı suyla kaynatın. Kaynayan malzemeye ilave edin ve 2 dakika daha kaynatın. Daha sonra bu malzemeyi kare bir fırın tepsisine döküp soğutun. Servis yapmadan önce 2 saat buzdolabında bekletin. Muhallebiyi kare dilimleyip , üzerini vişnelerle ve pudraşekeri ile süsleyin. Afiyet olsun..



*******************************************************************



23.11.2012

KATMER

GEREKLİ MALZEMELER :
  • 2 bardak un
  • 1 bardak sıvıyağ ve margarin karışımı
  • biraz su ve tuz
YAPILIŞI : Un, tuz ve suyla yumuşak bir hamur yapın. Hamuru yarım saat dinlendirin. Hamurdan iki parça koparıp , pasta tabağı büyüklüğünde açın. Aralarını yağlayıp , üst üste koyun. Bu şekilde 15 dakika buzdolabında bekletin. Dolaptan çıkardıktan sonra tekrar yemek tabağı büyüklüğünde açın. Yağ sürüp , bohça gibi kapatın. Tekrar merdaneyle yemek tabağı büyüklüğünde açıp , yapışmaz tavada arkalı önlü kızartın. Tüm hamura aynı işlemi uygulayın. Katmeri , arzuya göre peynir , kavrulmuş kıyma , reçel , bal veya pekmezle birlikte servis yapabilirsiniz. Afiyet olsun..



**********************************************************************



22.11.2012

DOLAMA

GEREKLİ MALZEMELER :

  • 2 su bardağı un
  • 2 çorba kaşığı yoğurt
  • 2 yumurta
  • 1 çay bardağı ılık su
  • 3 çorba kaşığı sıvıyağ
  • tuz
İÇİ İÇİN :
  • 2 patates
  • 1 su bardağı haşlanmış mercimek
  • 50 gram beyaz peynir
  • tuz,karabiber
YAPILIŞI : Patatesleri iyice yıkayıp, tuzlu suda haşlayın. Kabuklarını soyup, çatalla ezin. Peyniri ufalayın. Bir kapta patates, peynir, mercimek, tuz ve karabiberi harmanlayın. Unu, yoğurt, yumurta, su ve tuz ekleyip yoğurun. Hamurdan 6 beze hazırlayın. Fırın tepsisini yağlayın. Bezeleri oklava ile yufka şeklinde açın. Üzerine hazırladığınız iç malzemeden yayın. Yufkaları rulo şeklinde sarın ve tepsiye dizin. Üzerine sıvıyağ sürün. Önceden ısıtılmış 170 dereceye ayarlı fırında üzerleri kızarıncaya kadar, 20-25 dakika pişirin.  Afiyet olsun..